Marcel Baudet
Biografie
Marcel Baudet is hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Tevens doceert hij aan de prestigieuze Yehudi Menuhin School in Stoke d’Abernon (Engeland). Van 1982 tot 2011 doceerde hij piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Hij studeerde in Groningen aan het Stedelijk Conservatorium hoofdvak piano en theorie, en aan de Rijksuniversiteit tegelijkertijd geschiedenis. Hij kreeg les van Johan van der Meer en vervolgens, op het conservatorium, Jan Kruijt en George van Renesse. Overige docenten waren Alfred Salten (orkestdirectie), Willem-Frederik Bon (orkestratie) en Tristan Keuris (compositie). Zijn belangrijkste ontwikkeling heeft hij te danken aan Vlado Perlemuter, Louis Kentner en György Sebök.

Al tijdens zijn conservatoriumopleiding trad Marcel Baudet regelmatig op als solist en in kamermuziekcombinaties. Gedurende diezelfde periode werkte hij als pianist in het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest. Hij heeft zich ook met jazz bezig gehouden. Met een eigen jazzkwintet, waarvoor hij het meeste werk zelf componeerde en arrangeerde, heeft hij in de jaren ‘70 talloze optredens in binnen- en buitenland verzorgd. Recentelijk publiceerde Donemus twee werken voor piano solo: "El Mestengo" (2008, revisie 2012) en Study in C. In het jaar 1995 ontving hij de Buma/Stemra-prijs voor de beste toegepaste filmmuziek.

Marcel Baudet vervulde bestuursfuncties bij de European Piano Teachers Association (EPTA) en de Stichting Jong Muziektalent Nederland (SJMN) en schreef tientallen artikelen voor het Piano Bulletin. Hij is bovendien een veel gevraagd jurylid bij (inter)nationale pianoconcoursen en docent in internationale masterclasses, o.a. in Londen, Parijs, New York, Moskou, St.Petersburg, Nizjni Novgorod, Tblisi en Oslo. Als vervolg op zijn ervaringen met het onderwijs aan jong pianotalent richtte hij in 1999 de Young Pianist Foundation (YPF) op, waarvan hij sindsdien de artistieke leiding heeft. In die hoedanigheid is hij ook directeur van het YPF Nationaal Pianoconcours en het YPF Pianoconcours Jazz. In de afgelopen 20 jaar hebben veel van zijn leerlingen gewonnen op nationale en internationale concoursen. Sinds 2010 geeft hij les tijdens het Summer Festival in Courchevel. In 2012 is hij jurylid voor de voorrondes (Parijs) van de Sydney Competition en in de officiële jury van het Concorso Rina Sala Gallo (Monza), Italië. Hij is jurylid van de 12e "Rencontres Internationals des Jeunes Pianistes" 2014 (EPTA-Belgium W-B).